Maandag 30 oktober 2017 vond bij SDW aan de Bovendonk 9 in Roosendaal de uitreiking plaats van de nieuwste editie van het magazine KRACHTENBUNDEL waarin twaalf persoonlijke verhalen staan over kwetsbare mensen uit West-Brabant. Deze mensen vertellen over hun tegenslagen en hoe zij die hebben om kunnen buigen naar gelukservaringen. Wethouders van de gemeenten Roosendaal, Steenbergen, Alphen-Chaam, Woudrichem en medewerkers van onder meer Stichting OpenDoor, Thebe, SDW, AMO en MEE West-Brabant waren betrokken bij de totstandkoming van de verhalen. Het artikel van Danny Dam is bij uitstek een voorbeeld van een succesverhaal.

SDW toonde zich een prima gastheer door een warm welkomswoord uit te spreken via de divisiemanager, een heerlijke koffietafel en een prachtige ontvangstruimte. Hierna was het woord aan Marieke van Gastel van het bedrijf Reëlle dat verantwoordelijk is voor het magazine KRACHTENBUNDEL. Het bedrijf gelooft in de kracht van kwetsbaarheid, mensen én verhalen. Kwetsbare mensen, zoals mensen met een beperking, ouderen en arbeidsgehandicapten hebben iets te vertellen en persoonlijke verhalen helpen de afstand tussen mensen te verkleinen en vooroordelen weg te nemen. In de nieuwste editie komen wederom veel mooie verhalen aan bod. Zo ook het verhaal van Danny Dam die ooit veel problemen en een uitkering had en inmiddels een vaste baan heeft en een zeer positieve jongen is geworden. Onderstaand interview is vrijwel integraal afkomstig uit het magazine van Reëlle.

Danny zat in de schulden

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Danny Dam (21) uit Roosendaal al heel wat tegenslagen te verwerken gehad. Wat Danny betreft, komt aan die vervelende periode binnenkort definitief een einde. Die mening wordt gedeeld door Cees den Ridder van Stichting OpenDoor, een organisatie die jongeren met problemen ondersteunt. “We merken dat een beetje extra aandacht en geduld al een heel verschil kan maken voor de jongeren die wij begeleiden”, vertelt Cees in het wijkhuis vanwaar de stichting werkt. “We willen een luisterend oor bieden.” Danny beaamt dit: “Ik ben hier vanaf het begin met respect behandeld. Dat voelt goed.”

Donkere periode
Hij vertelt: “Ik zat op het vmbo en hoopte dat ik vandaaruit in de bouw kon gaan werken. Door omstandigheden lukte het me niet om de certificaten te behalen die daarvoor nodig waren. Het was onmogelijk om zo het examen te halen. Ik ben toen van school gegaan en kwam in een neerwaartse spiraal terecht. De normale zaken als mijn zorgverkering konden niet meer worden betaald. Van de ene schuld kwam de andere en ook mijn problemen namen snel toe. Via het UWV kwam ik in aanmerking voor een uitkering, waarna een schuldsaneringstraject en bewindvoering werd opgestart. Deze weg verliep aanvankelijk niet vlekkeloos, dus toen heb ik bij Stichting OpenDoor aangeklopt. Daar kon ik mijn verhaal kwijt.” Cees vult aan: “We konden snel schakelen met de Wmo, waardoor er slagvaardig en meedenkend is opgetreden. Voor Danny was dat het zetje in de rug dat hij nodig had.” “Ik had mezelf al de vraag gesteld wat ik nu écht wilde”, zegt hij. “Ik wilde schuldenvrij zijn, een vaste baan hebben en mijn rijbewijs halen. In de periode die volgde veranderde ik van een jongen die niet vooruit te branden was in een jongen die juist extra energie kreeg. In plaats van een negatieve jongen werd ik een positieve jongen.”

Respect
“Ik heb over die donkere periode geleerd dat ik vooral vanuit mijn eigen wil en geloof hulp heb gezocht en gevonden. Dat ik respectvol werd benaderd, was daarbij van erg groot belang. Ik zou mensen op het hart willen drukken om uit de schulden te blijven, maar ook om respect te tonen voor elkaar. Als je mensen respectvol benadert, word je zelf ook met respect behandeld.” Cees: “Danny is nu zelf een voorbeeld voor andere jongeren die hij tegenkomt. Daar mag hij trots op zijn!” En dat is Danny ook. “Ik vind het erg fijn om gewoon een gesprek te voeren aan dezelfde tafel, zodat je elkaar kunt zien en dingen kunt verduidelijken. Via telefoon of mail is dat een stuk lastiger.”

Positieve verandering
“Ik werk nu bij Truckwash hier in Roosendaal. Daar heb ik het goed naar mijn zin. Ik heb leuke collega’s en ervaar positiviteit om me heen. Als ik vragen heb, weet ik waar ik moet zijn. Ik krijg de mogelijkheid om cursussen te volgen, me verder te bekwamen en een vakdiploma te halen. Daarnaast vind ik het fijn om regelmaat te hebben. Ik ga vroeg naar bed en sta ook weer vroeg op om naar mijn werk te gaan. Nu wil ik alleen nog mijn rijbewijs halen, zodat ik niet meer hoef te fietsen. Over een klein halfjaar neem ik afscheid van de beschermende bewindvoering. Dan kan ik gaan laten zien dat het mogelijk is om een positieve draai aan je leven te geven.”

Op de website van Reëlle (http://reelle.nl/E493-Krachtenbundel-32.html) is de gehele editie met prachtige andere mooie verhalen gratis te downloaden.