• Kan OpenDoor jou misschien helpen?

  Misschien heb je soms het gevoel dat alles tegen zit. Je ouders begrijpen je niet en je hebt ruzie met hen. Op school, stage of jouw werk gaat het ook niet zo goed, je chillt liever met vrienden of blijft het liefst alleen op je kamer.In het kort samengevat: je zit even niet zo lekker in je vel of je voelt je alleen. Vaak lukt het je om hier zelf weer bovenop te komen, af en toe met hulp van je ouders, vrienden, school of andere mensen. Maar nu lukt dat gewoon niet. In die gevallen zijn wij er om jou te helpen.

Hulp bij het oplossen van je problemen

Eigenlijk kun je met alle problemen rondom opgroeien bij ons terecht, we geven je wat voorbeelden:

 • -Je hebt thuis problemen, bijvoorbeeld omdat je ouders ruzie hebben, een echtscheiding, werkloosheid ouder(s), huiselijk geweld of je bent dakloos
 • -Je hebt moeite met jezelf goed gedragen,waardoor je in de problemen raakt
 • -Je hebt te maken met een drugs- en/of alcoholprobleem
 • -Je vindt leren op school moeilijk
 • -Je voelt je niet veilig
 • -Je hebt een jeugdtrauma ( je bent mishandeld of seksueel misbruikt of je hebt één van je ouders of beiden verloren)
 • -Het gaat niet zo goed op school
 • -Het lukt je niet goed om vrienden te maken of te behouden
 • -Je gaat niet meer naar school, en hebt geen werk of geen dagbesteding
 • -Je hebt geldproblemen
 • -Je wilt graag op jezelf wonen, maar dit lukt je niet zo goed zonder hulp
 • -Je bent in aanraking gekomen met de politie of dit dreigt te gaan gebeuren
 • -Je hebt een probleem omdat je je anders voelt dan anderen, bijvoorbeeld door een ander geloof, andere opvoeding of andere manier van denken

 

 • Wat kan OpenDoor voor jou betekenen?

Het kan zijn dat je vanwege angst al een tijdje thuis zit en de schoolgang weer gaat oppakken,
dat je je plek niet kunt vinden binnen een grote school voor voortgezet onderwijs of dat gedragsproblemen ervoor zorgen dat het niet gaat zoals je zou willen. Bij OpenDoor kijken we naar hoe je omgaat met docenten en klasgenoten, hoe je omgaat met schoolwerk en of je wel op het juiste niveau functioneert. Samen met de docenten en jou maken we een plan  met doelen waar je voor een bepaalde periode aan gaat werken.
Wij willen jou graag helpen door jouw geluk en toekomstmogelijkheden te vergroten. Veel jongeren bij OpenDoor hebben problemen thuis, op school of op hun werk.  Als deze problemen niet worden opgelost kan de situatie echt erg worden en dat willen we voorkomen. Wij willen er samen met jou voor zorgen dat je jezelf beter kunt redden. Thuis, op school of op jouw werk.

 

De 5 stappen die je bij OpenDoor doorloopt van begin tot eind

Bij OpenDoor begeleiden we je van begin tot eind en dit doen we in 5 eenvoudige stappen:

1. Een kennismakingsgesprek en intake
Dit duurt na jouw aanmelding maximaal 2 weken. We maken kennis, doen een intakegesprek, brengen vaak een bezoek aan jouw huis of woonplek, maken kennis met jouw ouder(s) en/of opvoeder(s), bestuderen jouw eventuele dossier en vertellen jou alles over het programma dat je gaat volgen.2. De start
Als je start delen we je in een groep in en neem je deel aan activiteiten.
Deze activiteiten bepalen we samen met jou en met deze activiteiten vergroten we jouw persoonlijke inzichten, zoals jouw interesses, jouw beperkingen en jouw motivatie.3. De dingen die we gaan doen
De activiteiten en begeleiding van OpenDoor zijn bedoeld om jou nieuwe dingen te leren en laten kunnen. Bijvoorbeeld op het gebied van gedrag, schoolprestaties of het vinden en houden van werk. Maar soms leren we je een betere structuur aanbrengen in jouw leven, zoals het aanbrengen van rust, ritme en regelmaat.4. Terug naar school en/of aan het werk
Na een poosje weten we wat je allemaal geleerd hebt en op welk niveau we jou moeten inschatten qua school en werk. Op dat moment gaan we samen keuzes maken op het gebied van school of werk.5. Afronden van jouw periode bij OpenDoor
In deze fase ga je daadwerkelijk aan het werk of start je een (vervolg)opleiding.
De eerste 3 maanden na jouw vertrek bij OpenDoor bezoeken we je regelmatig thuis,
op school of op je werk en kijken we hoe het nu met je gaat. Ook kun je nog 6 maanden lang gebruik één of twee keer per week meesporten met de jongeren van OpenDoor.

 

 • Hoe lang blijf je bij OpenDoor?

Onze programma’s zijn voor iedere jongere verschillend. Sommige jongeren komen drie of meer dagen per week naar OpenDoor, anderen weer veel minder. Ook de periode hoe lang je naar OpenDoor komt is afhankelijk van meerdere dingen.

Ons doel:

‘’Je blijft zolang bij OpenDoor als nodig en niet langer dan dat’’

Zodra je bent aangemeld bij OpenDoor  gaan wij direct aan de slag. Wij kennen geen wachttijden. Binnen twee werkdagen nemen we telefonisch contact op met jou en degene die jou heeft aangemeld en binnen vijf werkdagen vindt (indien gewenst) een eerste afspraak plaats.
Is onze hulp niet wat jij nodig hebt, dan kijken we samen welke organisatie de passende hulp kan bieden. Ook werken we samen met andere organisaties als extra kennis gewenst is.

Zo werken we samen met scholen aan het versterken van een positieve leeromgeving.
En we ondersteunen medewerkers en leerkrachten die opvoeden op jouw school.
In veel gevallen betrekken we jouw ouder(s)/opvoeder(s). Op die manier bieden we jou kansen om jezelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Zowel thuis, op school of op je werk.

Hoe ziet een dag bij OpenDoor eruit?

Bij OpenDoor bepaal je voor een groot deel samen met jouw begeleider hoe jouw dag eruit ziet. Sommige jongeren houden zich vooral bezig met school en anderen meer met dagbesteding, stage of werk. De meeste jongeren halen we ’s ochtends (thuis) op. Onderweg maken we een praatje en rijden we naar OpenDoor. Iedere dag begint om 10 uur en duurt tot 15 uur.
Daarna word je weer naar huis gebracht.

We beginnen de dag met een groepsronde waarin we de stand van zaken doornemen.
Hoe gaat het met je? Hoe zit je erbij? Zijn er bijzonderheden? Daarna ga je aan de slag met een activiteit voor de lunch. Hierna ga je de lunch voorbereiden en krijgt iedereen een andere taak, zoals boodschappen doen, tafel dekken, opruimen en afwassen. Na de lunch is er weer een middagactiviteit die afhankelijk van jouw doelen bestaat uit een schoolactiviteit, sporten, stage of werken.

Ben jij 18 jaar of jonger en nog schoolgaand?

Dan kan jouw dag bij OpenDoor er zo uit zien:

We hebben een aantal soorten klassen, afhankelijk van of jij graag alleen werkt of in groepen.
In de ene klas zitten voornamelijk jongeren die vanwege angst, problemen of dreigende moeilijkheden een periode niet naar school zijn gegaan of waarbij dit dreigt te gaan gebeuren.
Ook zitten hier jongeren die qua onderwijs behoefte hebben aan rust en duidelijkheid.

In de andere klas zitten jongeren die erg veel structuur nodig hebben binnen hun schoolse situatie. Zij hebben een strak rooster en duidelijke afspraken. Voor alle jongeren is de uitstroom verschillend: er zijn jongeren die na een periode terugkeren op de school van herkomst, jongeren die doorstromen naar een andere reguliere voortgezet onderwijs school, jongeren die naar het voortgezet speciaal onderwijs gaan en soms stroomt een jongere door naar het MBO.

Bij Open Door beginnen alle dagen om 10.00 uur. Je start met je schoolwerkzaamheden, in de meeste gevallen wordt deze planning aangegeven door jouw eigen school. Zij zorgen ook voor de toetsen. Tussendoor houden we een pauze en daarna werk je tot 12.30 uur door.
Er volgt een pauze van een half uur en om 13.00 uur start het middagprogramma.

Het middagprogramma bestaat uit allerlei activiteiten die te maken hebben met school, gedrag, de maatschappij en wereldoriëntatie.  Om 15.00 uur ronden we de dag af en brengen we je weer terug naar jouw huis.

Jouw eigen school zorgt ervoor dat je niet achterop raakt met de lesstof. Zij zorgen ervoor dat je bij Open Door zelfstandig aan de slag kunt. Uiteraard staan de docenten van Open Door voor je klaar als je hulp nodig hebt. Het meest wenselijk is dat jij eens per week een contactmoment hebt met de mentor van jouw eigen school. Dit zal in onderling overleg plaatsvinden. Indien het niet mogelijk is dat je contact hebt met jouw mentor, lossen we het anders op. Voor iedere leerling vinden wij het bij Open Door  belangrijk dat we recente gegevens hebben als het gaat om jouw intelligentie en onderwijsniveau.

Ben je ouder dan 18 jaar en ga jij niet meer naar school?

Als je niet meer naar school gaat en/of ook niet meer leerplichtig bent, dan begeleidt OpenDoor jou bij jouw dagbesteding of werk. Bij OpenDoor ga je samen met een persoonlijke begeleider aan de slag. Het doel? Jouw kansen vergroten, om uiteindelijk de baan te vinden die bij je past!
Waar ben je goed in en welke richting vind je leuk? Jij staat centraal bij OpenDoor.
Samen met je begeleider zoek je uit waar je goed in bent. Weet je nog niet welke richting je leuk vindt? Geen probleem. Dan zorgen we ervoor dat je verschillende dingen kunt uitproberen.

Bij OpenDoor krijg je elke dag een nieuwe kans! Maak je eigen plan OpenDoor helpt je bij het maken van een toekomstplan. In dit plan staat wat we samen gaan doen. Eerst kijken we naar je talenten,
je interesses en je mogelijkheden. Daarna zorgen we ervoor dat je verschillende werkzaamheden kunt uitproberen. Iets met techniek, in de bouw, in de horeca? Onderhoud je liever een tuin of lijkt werken in de logistiek je leuker? Als jij en je persoonlijke begeleider het eens zijn over je toekomstplan, gaan we aan de slag. Met leren werken. Of al werkende leren.
Klinkt dit ingewikkeld?

Kijk dan eens naar onderstaande voorbeelden:

Vind je het lastig om een baan te vinden of te houden? Weet je nog niet waar je talenten liggen, heb je nog geen keuze kunnen maken in de richting die jij leuk vindt? OpenDoor helpt je graag op weg!

Leren werken
OpenDoor heeft eigen leerwerkplekken. Hier voer je met een kleine groep allerlei werkzaamheden uit. In je eigen tempo kun je uitzoeken welke taken jij leuk vindt om te doen. Een werkleider kijkt naar wat je kunt en waar je goed in bent. Hij helpt je om nog beter te worden in bepaalde dingen. Binnen een leerwerkplaats kun je (eventueel) branchecertificaten halen. Dit vergroot je kans op het vinden van de baan die bij jou past.

Al werkende leren
Ben je klaar om de stap naar de arbeidsmarkt te maken, maar zijn er bepaalde dingen waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Dan zoekt je begeleider een werkervaringsplaats voor je.
Natuurlijk bij een bedrijf waar mensen rekening houden met de dingen waar je goed en misschien wat minder goed in bent. Een begeleider werkt met je mee, blijft je begeleiden en komt je daarna om de zoveel tijd opzoeken, als jij dat wilt. Heb je problemen?
Je begeleider helpt je bij het vinden van een oplossing. Zo kun je ervaring opdoen in het bedrijfsleven en erachter komen wat voor baan jij leuk vindt. Het is mogelijk om tegelijkertijd een opleiding te volgen. OpenDoor geeft je advies over hoe je werken en leren met elkaar kunt combineren.

Het vinden van een betaalde baan
OpenDoor helpt je niet alleen bij het vinden van een werkplek, maar ook bij het houden van werk. Als jij dat wilt, blijft een jobcoach je helpen met de dingen die je moeilijk vindt. Hij staat voor je klaar om je nieuwe baan tot een succes te maken. OpenDoor helpt je aan een baan die bij je past

Het vinden van een opleiding
OpenDoor kan je helpen bij het vinden van een opleiding die aansluit op je interesses. Met behulp van deze opleiding bereid je je voor op het werk dat je straks wilt gaan doen.
Binnen de leerwerkplekken van OpenDoor zijn er mogelijkheden om branchecertificaten te halen, bijvoorbeeld binnen de vakgebieden: Horeca, Schoonmaak, Groenonderhoud en Metaal.

 • Welke activiteiten hebben we allemaal bij OpenDoor?

Om samen met jou goede resultaten te behalen hebben we heel veel activiteiten, sommige activiteiten zullen heel goed passen bij jouw ideeën, mogelijkheden en interesses. Andere activiteiten veel minder of zelfs helemaal niet.
Hieronder zie je wat we allemaal kunnen aanbieden bij OpenDoor; sommige activiteiten doe je alleen, andere activiteiten in een groep.

We delen onze activiteiten op in 2 soorten:

1. Activiteiten die ervoor zorgen dat je nog beter voor jezelf kunt zorgen
2. Activiteiten op het gebied van presteren naar vermogen ( wat kan je, wat ken je, wat wil je?)

 

 • Hoe meld je je aan?

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je hulp van ons? Dan heb je een verwijzing nodig via je huisarts of het Centrum van Jeugd en Gezin. School kan jou daar eventueel bij helpen.

Als je 18 jaar of ouder bent, dan gaat de aanmelding via jouw school, de gemeente waar je staat ingeschreven of andere hulpverlenende organisaties, zoals het UWV.

Samen bekijken we met jou of we je kunnen helpen. In veel gevallen is dat zo, maar soms moeten we jongeren ook doorverwijzen naar een andere instantie, omdat wij niet kunnen helpen.

Aanmelden voor jongeren onder de 18 jaar  

Aanmelden voor jongeren boven de 18 jaar

 

Aanmelden voor mensen met een uitkering UWV.
Aanmelden gaat via je huisarts en/of een jeugdprofessional vanuit Centrum Jeugd en Gezin.

Jouw school, jouw leraar of jouw leerplichtambtenaar kan jou ook aanmelden via het Centrum Jeugd en Gezin.

Deze aanmeldingen gaan vanuit de gemeente via de WMO ( Wet Maatschappelijke Ondersteuning)

Aanmelden kan via de WMO.
Aanmelden kan via samenwerkingsverbanden, zoals Juzt/Amarant/SDW

Deze aanmeldingen verlopen via het UWV (arbeidsstimulatie).

 

Neem gerust contact met ons op

 

Weet je niet precies wie je moet inschakelen? Wij helpen je op weg! En natuurlijk is alles wat je tegen ons zegt vertrouwelijk. Je kunt altijd met ons bellen of mailen. Open Door helpt je graag.
Ons telefoonnummer is 06-24595092. Je kunt ons ook mailen: mail@stichtingopendoor.nl

 

 • Stichting OpenDoor
Bezoekadres

Wijkcentrum
‘De Bergspil’
Tolbergcentrum 158
4708 HK Roosendaal
Postadres

Luciadonk 22
4707 VJ Roosendaal

Telefoonnummer

06-24595092
Cees den Ridder
06-13677078
Lotte Twaalfhoven06-34973862
Mounir el Fahmi
Mailadres

mail@stichtingopendoor.nl


Internetadres
www.stichtingopendoor.nl

 

 

Wat zeggen andere jongeren over OpenDoor?

 

Wij kunnen natuurlijk zelf vertellen wat we allemaal doen bij OpenDoor en wat je kunt verwachten, maar onze jongeren kunnen dat natuurlijk nog veel beter. We laten er zeven aan het woord.

Wesley (28)

OpenDoor is belangrijk voor me geweest voor de ondersteuning, de dag structuur, het doorzetten en het opkomen voor mijzelf. Momenteel bouw ik mijn arbeidservaring op van laag naar hoog en van minder naar meer. Verder vind ik hier de sfeer prettig en vind ik het leuk om iets in groepsverband te doen. Zonder de stichting zou ik aan het werk zijn gegaan en dit vervolgens niet kunnen volhouden en weer bergafwaarts zijn gegaan.

Rory (38)

OpenDoor is belangrijk voor mij omdat ik dan geen nutteloos leven heb gehad en geen indeling van het leven. Bij de stichting heb ik een dag structuur en orde in mijn leven. Dat geeft mij rust. Zou ik dat niet hebben dan zou ik rondhangen bij vrienden aan de drugs zitten, geen toekomst opbouwen en veel drinken. Ik vind vooral het sporten erg leuk. Dat is echt een hobby van me geworden.


Pepijn (17)

Dankzij OpenDoor heb ik weer een dag en nachtritme heb en werk ik aan mijn houding thuis.
Het brengt me rust en structuur. Voorheen hield ik me bezig met de hele dag blowen, slapen en hangen. Bij OpenDoor vind ik het gezellig, vind ik de pauzes leuk en ga ik graag naar de hondentraining. Ik denk dat ik de afgelopen tijd verstandiger ben geworden, over dingen nadenken en ik kan weer uit mijn bed komen.


Stephen (20)

OpenDoor heeft me geholpen met de uitkering en ik ben weg van huis. Ze geven me structuur en tabak. Zonder de stichting zou ik thuis zitten. Verder vind ik het fitness leuk om te doen.


Wim (22)

OpenDoor werkt met mij samen aan mijn toekomst en aan een dak boven me hoofd.
Ik krijg persoonlijke en financiële begeleiding. Als OpenDoor er niet zou zijn geweest dan zou ik nu nog zwerven over straat. Ik vind het leuk om te sporten/voetballen en de geintjes.
Het gaat nu goed en ik heb een dak boven mijn hoofd.

Davey (15)

Zonder OpenDoor zat ik nu thuis niks te doen en hier doen we verschillende activiteiten.
Hier proberen ze me verder te helpen met mijn toekomst. Ik vind het erg leuk om te sporten en deel te nemen aan de groepsactiviteiten. Wat ik heb geleerd is dat ik met andere mensen om moet kunnen gaan met een aandoening en proberen een opleiding te regelen.

 

Bas (23)

Met de hulp van OpenDoor ben ik weer een beetje in het ritme gekomen. We doen hier leuke dingen om weer wat in het leven te komen en het is een soort vangnet wat achter je staat die de stress wegneemt. Hier krijg ik positieve energie, leer dingen van een andere kant te bekijken en kan een deel van mijn stress uit handen geven. Zonder OpenDoor had ik waarschijnlijk tot laat in bed gelegen, geen ritme gehad en had ik verder gegaan met mijn “oude” leven. Ik vind het leuk om te sporten, discussies te voeren en de dagjes uit. De afgelopen maanden heb ik beter voor mijzelf leren zorgen, heb ik een beter zelfbeeld gekregen en heb ik een gezondere leefstijl.