Inmiddels telt het team achter OpenDoor meer dan 70 talenten. Want ook onze begeleiders, experts, specialisten en de professionals op kantoor zijn talenten. Hoog tijd om ze aan jullie voor te stellen. Amaar Nuur trapt af. Amaar is 26 jaar en komt oorspronkelijk uit Etten-Leur.
Hey Amaar, aftrappen doe jij niet zo vaak meer hè?
“Nee, tot een jaar geleden voetbalde ik op hoog amateurniveau. Toen kreeg ik een kruisbandblessure. Sindsdien staat het voetbal op een lager pitje. Ik werd in januari vader van een prachtige dochter. Daar steek ik met liefde veel tijd in. Ik vind het ook fijn om nu meer ruimte te hebben voor familie en vrienden.”
Hoe kwam je bij OpenDoor terecht?
“Na mijn middelbare school studeerde ik eerst social work en later Human Resource Management. Ik kwam met OpenDoor in aanraking via een stageopdracht vanuit mijn opleiding HRM. Ik kreeg op kantoor veel van de werkzaamheden mee en hoorde de verhalen van de begeleiders. Ik dacht: dit past veel beter bij mij dan wat ik nu studeer. Ik volgde eerst nog een opleidingstraject en kon vervolgens aan het werk.”
Wat spreekt je zo aan in het werk van OpenDoor?
“Ik vind het mooi om iets voor een ander te kunnen betekenen en dan met name voor jongeren. Met hen vind ik makkelijk aansluiting. Ook ga ik goed op de afwisseling die ik heb tussen ambulante begeleiding en mijn rol als zorgverbinder op de isk in Breda.”
Wat heb je in de afgelopen twee jaar geleerd?
“Dat een traject pieken en dalen kent. In het begin trok ik het me persoonlijk aan als ik een doel niet haalde met mijn talent. Dat voelde alsof ik persoonlijk faalde. Het management gaf me de tip: laat het los. Zet in wat nodig is, meer kan je niet doen. Daarnaast leer ik een hoop van de talenten. Bijvoorbeeld op de isk, waar veel nieuwkomers zitten. Hun veerkracht vind ik indrukwekkend. Als je hoort wat zij hebben meegemaakt en hoe zij toch weer opstaan en doorgaan, dan lijkt geen obstakel te groot.”
Wat is jouw kracht als begeleider?
“Ik spreek sowieso goed Somalisch, mijn ouders komen uit Somalië. Ik heb daarnaast een minor Arabisch gedaan en kan die taal goed verstaan. Dat maakt het al makkelijker om verbinding te maken met sommige talenten of te communiceren met hun ouders. Ik kan brieven voor hen vertalen, neem ze mee naar de huisarts, vraag iets aan bij de overheid. Daar zijn ze zo dankbaar voor, terwijl het echt een kleine moeite is.”
“Daarnaast is mijn vader ook gevlucht. Hij heeft me daar veel over verteld. Hij was 17 jaar en kwam met zijn broer stukken met het vliegtuig, de bus, de auto, te voet en met smokkelaars. Dat was zeker niet altijd veilig. Ik herken de verhalen die mijn vader me heeft verteld in de ervaringen van de talenten. Ook dat helpt.”
“Het scheelt ook dat ik nog vrij jong ben en daardoor soms gemeenschappelijke connecties heb met mijn talenten.”
Welke talenten blijven jou bij?
“Pfoe, lastig kiezen! Ik herinner me één nieuwkomer nog goed. Een jongen die ik kende vanuit de isk. We pikten signalen op dat hij verkeerd bezig was op straat en ook op school toonde hij negatief gedrag. Ik ging hem individueel begeleiden. Dat traject werd echt een succes. De stappen die hij zette in een jaar tijd, waren bizar groot. Hij gaat nu naar de praktijkschool en is herenigd met zijn ouders.”
“Een ander talent was net 17 jaar toen hij bij me kwam. Ik schrok van zijn dossier. Hij zat in een afkickkliniek vanwege een harddrugsverslaving en ging niet naar school. Hij was in het begin erg gesloten. Mijn geluk was dat hij uit dezelfde woonplaats kwam als ik. We kenden dezelfde mensen, dat zorgde al voor een connectie. De ene dag ging het goed met hem, de andere niet. Dan vond hij alles stom en zat alles tegen. Ik stapte op die dagen met hem in de auto, zette muziek aan en reed gewoon een rondje. Muziek was belangrijk voor hem. Ik bewaarde mijn geduld, keurde hem niet af en was onbevooroordeeld in mijn contact met hem. Hij voelde zich in het verleden vooral een dossiernummer bij hulpverleners.”
“Het ging steeds beter. Hij haalde zijn diploma, kreeg een vriendin en heeft inmiddels twee baantjes. Daarnaast is hij nog steeds clean. Dat is fantastisch.”
Hoe zie jij je eigen toekomst voor je?
“Ik vind de afwisseling tussen ambulant en isk heel fijn. Het werken voor OpenDoor is ook erg prettig. Je krijgt veel vertrouwen vanuit de directie, je mag op je eigen manier werken en kunt altijd bij je collega’s terecht als je ergens mee zit of hulp nodig hebt. Gooi het in de groepsapp en je hebt de dag daarna 10 collega’s aan de lijn die je willen helpen. Ondanks dat we elkaar niet vaak zien, is de saamhorigheid fantastisch. Je kunt jezelf zijn bij OpenDoor, je hoeft je niet anders voor te doen. Daar geniet ik van.”