
Roosendaal is de geboorteplaats van OpenDoor. Daarnaast is het de woonplaats van veel collega's, zoals Samira. Ze neemt talenten graag mee naar Roosendaal, waar ze de flora en fauna volop benut.
Samira’s favoriete plek is de paardenstal van Jouw Inzicht. “Daar hebben we als OpenDoor een samenwerking mee. Jouw inzicht runt zelf ook een dagbesteding, maar daar staan wij los van. We maken wel gebruik van hun paardrijlessen.” Ze ziet veel voordelen in het inzetten van dieren. “Dieren zijn onvoorwaardelijk positief. Het maakt hen niet uit hoe jij eruitziet of wat je draagt. Je kunt echt jezelf zijn. Als jij thuis een hond hebt, is die altijd blij als je binnenkomt. Daarnaast voelen paarden je heel goed aan. Als het paard voelt dat iets niet oké is, dan krijg je een knuffel.”
Paarden geven talenten de kans om bijvoorbeeld hun angsten te overwinnen. “Sommigen willen in eerste instantie echt niet naar de stal. Het is vies of eng. Een paard is natuurlijk best groot. Als ze toch meegaan, vinden ze het altijd leuk. En ze overwinnen een angst. Ze zien in dat iets niet slecht hoeft af te lopen, ook al vind je het vooraf spannend of heb je een nare ervaring gehad. Stap voor stap werken ze dankzij dit soort ervaringen aan hun zelfvertrouwen. Een talent gaat bijvoorbeeld eerst rijden met een begeleider die het paard vasthoudt en daarna blijft de begeleider in het midden staan en doe jij in je eentje een rondje door de bak.” Naast het gewonnen zelfvertrouwen, biedt het paardrijden Samira ook de kans om op een laagdrempelige manier een gesprek te starten met de talenten. “Je zit niet statisch tegenover elkaar.”
Samira vindt het belangrijk om talenten respect voor dieren mee te geven. “Dat paard draagt jou straks op z’n rug. Jij beslist welke kant hij op moet en hoe lang hij op pad gaat. Dan verdient hij het ook om goed behandeld te worden. Om geborsteld te worden. Het is geven en nemen. Het is daarnaast een goede uitdaging in leidinggeven. Als een paard iets niet goed doet, dan ligt dat negen van de tien keer aan jou. Jij geeft hem de verkeerde opdracht. Je hebt bijvoorbeeld je been verkeerd gehouden, waardoor het paard iets anders doet. Je kunt dan heel boos zijn en gaan snauwen tegen het paard, maar wat was jouw aandeel?”
De trajectbegeleider wandelt met talenten ook zonder paard graag in de natuur. “In Roosendaal ga ik bijvoorbeeld naar het bos bij Visdonk en naar het Rozenven. De natuur is een goede locatie voor bijvoorbeeld talenten met autisme. In de natuur krijgen ze weinig prikkels. Daardoor kunnen we goed praten, ook over moeilijke onderwerpen. We komen af en toe wel iemand tegen. Daar leren ze dan weer van dat het netjes is om iemand even te groeten. Daarnaast zijn Visnonk en het Rozenven ook gewoon mooie plekken.”