Blog

‘Ze zijn trots op wat ze hebben gemaakt en durven dat ook te delen’

Verantwoordelijkheid nemen, samenwerken en een nieuw talent ontdekken: de dagbestedingsgroep in Kruisland kookt iedere maandag samen. Een leerzame ervaring voor de talenten, vertelt begeleider Mitchel.

Begeleider Mitchel:

“De talenten zijn verantwoordelijk voor het hele proces: van receptkeuze tot het dekken van de tafel. Ze kiezen zelf wat ze willen maken, zetten een boodschappenlijst in elkaar, gaan naar de winkel, wegen alles af en snijden, koken en bakken de ingrediënten onder begeleiding. We eten samen en ruimen alles ook gezamenlijk op.”
 
“Koken is een praktische en leuke manier om verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Het bevordert de zelfstandigheid, samenwerking en planning. Ze leren praktische vaardigheden zoals hygiëne in de keuken, omgaan met verschillend keukengerei en het volgen van een recept. Daarnaast moeten ze samenwerken, met elkaar communiceren en staan ze soms onder tijdsdruk.”
 

Eerste keer koken

“Voor sommige talenten is het überhaupt de eerste kennismaking met het zelfstandig bereiden van eten. Het geeft hen een succeservaring en ze bouwen zelfvertrouwen op. We zien dat ze trots zijn op wat ze hebben gemaakt en dat gevoel ook durven te delen. Soms nemen ze de recepten mee naar huis en koken ze het gerecht ook voor hun gezin. Dit versterkt de band met hun thuissituatie.”
 
“Het is een gezellige en ontspannende activiteit voor velen, die ook voor verbinding en rust zorgt. Ze leren weer nieuwe sociale omgangsvormen aan. Ze moeten samenwerken en alles op elkaar afstemmen om tot een goed resultaat te komen. Dit zorgt, net als het samen eten, voor meer openheid en gesprekken en een gevoel van saamhorigheid binnen de groep.”
 

Met andere volwassenen

“We koken overigens op een locatie buiten de deur, waar ook andere volwassenen zijn. Dat geeft ons gelijk een goed beeld van hoe onze talenten in zo’n sociale setting functioneren en helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Sommigen ontdekken een talent en passie voor koken, waardoor ze bijvoorbeeld een opleiding of baan in de horeca willen zoeken.”